Su arıtma genellikle kimyasal ve biyolojik kirleticiler ihtiva eden şebeke sularının filtrasyon sistemleri kullanılarak temizlenmesi; tadının ve kokusunun iyileştirilerek içilebilir hale getirilmesi olarak tanımlanabilir. Arıtım için farklı filtrasyon sistemleri kullanılabilmekle birlikte pratik ve ekonomik olması dolayısıyla en çok tercih edilen yöntem Reverse Osmosis yani Ters Osmoz Sistemidir.
Şehir şebeke suları dağıtım hattına verilmeden önce çöktürme, dinlendirme, havalandırma gibi aşamalardan geçirilerek toplanan yağmur suları kullanılabilecek hale getirilmekte ve şebeke hattına verilmeden önce klor eklenerek dezenfekte edilmektedir. Fakat bu klorlama işlemi sonucunda suya katılan kimyasal suyun yapısında, tadında ve kokusunda farklılaşmaya yol açmaktadır. Kimyasal madde katılarak dezenfekte edilmeye çalışılan su içilebilir özelliğini neredeyse tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bununla birlikte şebekeye verilen su evlerimize ulaşana kadar geçtiği ortamlarda, şebeke boru ve vanalarında, su aktarma istasyonlarında çeşitli kirleticilere maruz kalmaktadır. Şebeke borularının eski olması ve imalatında kullanılan malzemeler içerisinde akan suya kir, pas vs. karıştırmaktadır. Bunu en bariz şekilde herhangi bir sebeple kesilen suyun tekrar şebekeye verildiği zaman ilk gelen suyun renginden ve gözle görülür kirliliğinden rahatlıkla anlayabiliyoruz.
Nasıl Önlem Almalıyız?
Şebeke sularında olabilecek kirliliğin olumsuz etkilerini gidermek veya en aza indirgemek için basit birkaç önlem alabiliriz. Bunların başında bina ve daire girişlerine takılabilecek ikili veya üçlü daire girişi arıtma sistemleri kullanmak gelir. Bina ve şebeke girişine boru çapına uygun seçilen bu basit sistem şebekeden evlerimize gelen suyu iki veya üç aşamada süzme ve filtreleme yaparak kullandığımız suyun özelliklerini iyileştirebilir, kaba kirleticilerden uzaklaştırabilir, kullanım suyumuzu yumuşatabilir. Ortalama senede bir değiştirilen filtreleri ile ekonomik ve çok faydalı sistemlerdir.
Bina ve daire girişi su yumuşatma sistemleri kullanım suyunu iyileştirmekle beraber içme suyu kalitesine getiremez. Şebeke hattını, çamaşır bulaşık makinelerini, musluk ve bataryaları koruyarak kullanım ömürlerini uzatır ve kullanılan sarf malzemelerinden tasarruf sağlar.
Şebeke sularının içme suyu kalitesine getirilmesi için daha spesifik olan tezgah üstü veya tezgah altı su arıtma sistemleri kullanılması daha uygun ve ekonomik bir çözümdür. Reverse Osmosis Sistemli, Kabinli-açık kasa, tezgah altı-tezgah üstü, pompalı-pompasız, genleşme tanklı-direkt akışlı gibi farklı tasarımlar ihtiyaca uygun boyut ve kapasitelerde geliştirilmiş arıtma çözümleri mevcuttur. İhtiyaca uygun sistemin seçilmesi ergonomik kullanım ve ekonomi açısından önem taşımaktadır.
Cevap bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.